Carel Wolf Nero

Pennun hoito

Yleistä pennusta | Ruokinta | Kehitys | Ulkona | Koulutus | Perushoito | Eläinlääkärillä | Yleisimmät sairaudet

Perushoito kotona

Kaikkia hoitotoiminpiteitä, joita halutaan aikuisella koiralla suorittaa, kannattaa harjoitella pennusta pitäen. Pentu tottuu hoitoon ja rupeaa jopa nauttimaan saamastaan jakamattomasta huomiosta.

Perushoitoa on esimerkiksi kampaaminen ja takkujen poisto, silmien ja korvien puhdistus sekä kynsien leikkuu. Pentu on myös hyvä totuttaa yleisesti kosketteluun ja hampaiden tarkastukseen.

Jos pennun kanssa aiotaan näyttelyyn, tulee turkin siistimisen kärsivällinen harjoittelu aloittaa myös. Irlanninsusikoiran turkki siistitään nyppimällä sormin tai erityisen puukon avulla. Nypittäviä alueita ovat mm. korvat, kaula ja vatsalinja. Kotikoiran siistinä pitämiseen riittää reipas karstaus kerran viikossa. Kampaaminen poistaa kuollutta karvaa ja hilsettä koirasta eli uudistaa turkkia. Se edistää myös pintaverenkiertoa ja useimmat koirat nauttivatkin kampaamisesta.

Irlanninsusikoiran turkkia ei siistitä saksilla leikkaamalla. Saksia voi käyttää aroilla alueilla: mm. uroksen siitin pysyy puhtaana paremmin, kun karvat pidetään lyhkäsinä varovaisesti leikkaamalla. Myös hännän alta on hyvä siistiä karvat leikkaamalla.

Kaikissa hoitotoiminpiteissä kannattaa olla varmaotteisen rauhallinen. Pennun hoitaminen on helpompaa avustajan kanssa.

Korvat tarkastetaan silloin tällöin. Tarpeen vaatiessa näkyvät osat puhdistetaan puhdistusaineeseen kostutetulla vanulla. Korvakäytäviin ei tungeta pumpulipuikkoja tms. Jos korvista valuu pahanhajuista eritettä tai koira ravistelee päätään voimakkaasta, voi kyseessä olla korvatulehdus. Korvatulehdus vaatii aina eläinlääkärikäynnin.

Silmät puhdistetaan tarpeen vaatiessa kostealla vanulla. Jos silmät rahmivät tai punoittavat voimakkaasti, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Hampaita on hyvä harjata pennusta pitäen, koska vanhemmiten niihin alkaa todennäköisesti muodostumaan hammaskiveä. Maitohampaat lähtevät pennulta 3 - 4 kk:n ikäisenä. Silloin pennulla on hyvä olla jokin kova lelu tai luu purtavana. Muuten pentu etsii itselleen muuta jyrsittävää. Kulmahampaat ovat usein tiukaasti kiinni. Niitä voi löyhentää leikkimällä pennun kanssa varovaisesti trasselinkiskomisleikkiä tms. Myös juuttikankaiseen koirienkoulutuskapulaan hampaat jäävät hyvin kiinni. Jos kulmahampaat eivät tahdo irrota ja uudet hampaat alkavat kasvaa virheelliseen asentoon, maitohampaat voidaan irroittaa eläinlääkärillä.

Kynnet leikataan pennulla viikottain. Näin pentu tottuu kynsien leikkuuseen, joka on monesta koirasta ikävää puuhaa. Parhaiten leikkuu onnistuu, kun koira on syönyt ja ulkoillut ts. on uneliaan rento. Pennun kynnet on syytä leikata avustajan kanssa, jottei leikkaa kynsiä ydinosaan asti. Aikuisella koiralla riittää kynsien leikkuu kerran kahdessa viikossa tai kerran kuussa koiran ulkoilumäärästä riippuen.

Tassut on hyvä tarkastaa silloin tällöin. Irlanninsusikoiran suurten tassujen sisään saattaa jäädä kiviä tai käpyjä, jotka hiertävät tassunvälit rikki. Kurakelillä tai suolatulla maantiellä kävelyn jälkeen tassut sekä alavatsa on hyvä huuhtoa vedellä (tai laimealla mäntysuopaliuoksella, jos koiralla on taipumusta varpaan välien ärtymiseen). Talvella anturoiden välistä karvaa voi myös leikata saksilla, koska karva kerää helposti suuria lumipalloja anturoihin: koiran on tällöin vaikea kävellä.

Esinahan tulehdus on yleinen vaiva nuorilla uroksilla. Voit hoitaa sitä ruiskuttamalla laimeaa Betadine-liuosta esinahan alle muutaman peräkkäisenä päivänä. Jos vaiva ei mene ohitse, vie koira eläinlääkärille.

Nartun juoksuaika toistuu kaksi kertaa vuodessa ja kestää noin kolme viikkoa. Irlanninsusikoiranartulla saattaa tulla ensimmäinen juoksu vasta vuoden, puolentoista ikäisenä. Silloin nartun on ulkoilutettava taluttimessa tai aidatulla pihalla. "Tärppiaika" on yleensä juoksun 11. tai 14. vrk:n välillä, mutta jokainen koira on yksilöllinen. Juoksun jälkeen nartulle voi tulla valeraskausoireita: se saattaa muuttua apaattiseksi, äreäksi, hellyydenkipeäksi tai levottomaksi. Valeraskausoireita vähentää koiran pito dieetillä sekä reipas ulkoilu. Penikoiminen ei poista valeraskausoireita. Kohtutulehdus on yleensä vanhojen narttujen vaiva, mutta voi tulla myös nuorelle koiralle. Heikko-oireisena se saattaa paheta märkäkohdun asteelle ennen huomaamista. Useimmiten narttu alkaa oireilemaan 1 - 2 kk juoksuajan jälkeen. Se juo tavallista enemmän ja menettää ruokahalunsa, vatsa saattaa turvota ja koira muuttua apaattiseksi. Koira saattaa oksennella ja sen emättimestä valuu märkäistä vuotoa. Tällöin on jo kiire eläinlääkärille. Yleensä narttu joudutaan leikkaamaan. Nartun leikkaaminen (sterilointi) nuorella iällä saattaa vähentää koiran alttiutta saada vanhemmalla iällä nisäkasvaimia.

Kuume mitataan koiralta peräsuolesta. Helpoiten se sujuu lasten minuuttimittarilla, joka on liukastettu valkovaseliinilla. Koiran lämpätila 38 - 39 astetta. Jos haluat tietää koirasi ominaislämmön, mittaa se muutaman kerran terveenäkin.

Ripuli ja oksentelu hoidetaan paastolla. Yleensä syynä on ohimenevä suolistohäiriö, sopimattoman ruuan syöminen tai liian äkillinen muutos ruokavaliossa. Alle 5 kk:n ikäistä pentua voi paastota suurinpiirtein 12 tuntia, sen jälkeen se on jo vietävä eläinlääkärille, jolleivat oireet helpota. Vanhemmalla koiralla tilannetta voi tarkkailla 24 tuntia. Paaston aikana koiran on juotava normaalisti. Paaston jälkeen ruokinta aloitetaan pienillä riisi/raejuusto/jauheliha-annoksilla, joihin lisätään vähitellen koiran omaa ruokaa.

Madotukset on tärkeä muistaa pennun tullessa taloon sekä aina noin viikko ennen rokotuksia. Aikuinen koira on hyvä madottaa ainakin kahdesti vuodessa.

Rokotukset tulevat myös ajankohtaisiksi pian pennun taloon saapumisen jälkeen. Pentu rokotetaan 12- ja 16- viikkoisena. Sen jälkeen rokotukset uusitaan vuoden, kahden välein. Irlanninsusikoiralle olisi hyvä antaa ns. nelosrokote, joka sisältää suojan myös kennelyskää vastaan. Jos koiraa tullaan käyttämään esimerkiksi näyttelyissä se saattaa saada pisaratartuntana leviävän kennelyskän, joka hoitamattomana on vaarallinen mm. sydämelle. Sairasta koiraa ei saa koskaan rokottaa.

© 2007 Kennel Carel Wolf.