Carel Wolf Nero

Pennun hoito

Yleistä pennusta | Ruokinta | Kehitys | Ulkona | Koulutus | Perushoito | Eläinlääkärillä | Yleisimmät sairaudet

Pennun ruokinta

Irlanninsusikoira kasvaa nopeasti. Syntyessään pentu on noin kahvipaketin kokoinen ja puolivuotiaana jo lähes aikuisen koiran korkuinen. Nopean kasvuvauhdin vuoksi pennun ruokinnassa ja liikunnassa tulee noudattaa annettuja ohjeita.

Carel Wolf Hilma and K-litter

Aluksi pentu syö neljä kertaa päivässä. Sovita pennun ruokailun kellonajat omaan päivärytmiisi sopivaksi ja yritä pitää ne mahdollisimman säännöllisinä.

Mittaa puhtaaseen ruokakuppiin 2 dl kuivamuonanappuloita ja kaada päälle lämpöistä (ei kiehuvaa) vettä. Ruuan olisi hyvää antaa turvota hetken, mutta kaikki koirat eivät suostu syömään pehmeää mössöä. Pennun ruuan pitäisi olla aina haaleaa tai lämmintä: kylmästä ruuasta pentu saa helposti hikan. Voit lisätä muonan päälle 1 - 2 dl AB- tai Gefilus-piimää.

Ruokaan voi lisätä myös luujauhoa tai kalkkia, mutta sen tarpeellisuudesta voi ensin keskustella kasvattajan kanssa. Pennun kalkin tarve vuorokaudessa on
0.5 g/pennun painokilo. Kuivamuonat sisältävät aina valmiiksi kalkkia. Jos pennun ruoka koostuu pääasiallisesti kuivamuonasta, lisäkalkkia ei tarvita. Liiallinen kalkin syöttäminen aiheuttaa kasvuhäiriöitä siinä missä kalkin puutekin.

Jos pentu syö kuppinsa halukkaasti tyhjäksi, ruokamäärää voidaan hiljalleen lisätä. 4 kk:n ikäinen pentu syö jo noin 4 dl nappuloita.

Pennun täyttäessä 4 kk ruokintakerrat vähenetään kolmeen ja ruokamäärää voidaan lisätä aina 6 dl asti. 7-kuisella pennulla ruokintakerrat voidaan vähentää kahteen päivässä.

Jos nappulat eivät kiinnosta, ruokahalua voidaan herättää lisäämällä ruokaan esimerkiksi raakaa jauhelihaa tms.

Koiran ruokinnassa olisi hyvää pitää mielessä, että se saa oikeassa suhteessa proteiinia eli valkuaista sekä rasvoja, hiilihydraatteja, hivenaineita, vitamiineja ja kuitua eli kaikkea, mitä kasvava pentu tarvitsee! Valkuaisen kokonaismäärän tulisi olla 1/4 - 1/3 ruuan kokonaismäärästä.

Koiralle, erityisesti pennulle ei tulisi antaa liian voimakkaasti maustettuja ruokia, linnun-, sian- tai lampaiden luita, raakaa kalaa, kananmunaa tai perunaa eikä myöskään sokeria ja karkkia. Myöskään yksipuolisesti lihaproteiinin syöttäminen ei ole suotavaa.

Vitamiineista:

Mitään ylimääräisiä vitamiineja tai hivenaiheita ei suositella pennulle syötettäväksi ilman, että asiasta on ensin neuvoteltu kasvattajan kanssa. Irlanninsusikoira kasvaa 1,5 - 2 -vuotiaaksi asti. Kasvuaikana voidaan tehdää hirvittävästi vahinkoa koiran kehitykselle - sen jälkeen voit ryhtyä vapaammin syöttämään koiraasi.

Erityisesti pennuille suunnatut valmisruuat saattavat olla liian vahvoja kasvavalle irlanninsusikoiralle. Pentua ruokitaan luovutuksen jälkeen isorotuisten pennuille tarkoitetulla pentu/junioriruualla tai tavallisella aikuisen koiran kuivamuonalla.

Carel Wolf Hilma and K-litter

Luuston kehitykselle on tärkeää, ettei pentu saa liikaa tai liian vähän kalkkia ja kalsiumia. C-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä. C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka ei varastoidu elimistöön, joten sen liikasaannista ei periaatteessa ole vaaraa. C-vitamiinin syöttäminen erityisesti narttupennulle vähentää pennun mahdollisuutta saada virtsatulehdus. C-vitamiinia on hyvä syöttää myös esimerkiksi hampaiden vaihtumisen ajan. Luonnollisia C-vitamiinin lähteitä ovat erilaiset hedelmät ja marjat, jotka yleensä maistuvat ennakkoluulottomalle irlikselle.

Rasvaliukoiset vitamiinit A ja D (sekä K ja E) varastoituvat elimistöön. Varsinkaan D-vitamiinia ei koiranpennun ruokaan kannata lisätä, koska sen liikasaanti saattaa lisätä kasvuhäiriön mahdollisuutta. D-vitamiinia koira saa riittävästi nappuloistaan sekä ruokaöljystä, jota voi lisätä irliksen päivittäisravintoon 1 - 2 tl. Kalanmaksaöljy sekä vehnänalkioöljy sisältävät erityisen paljon D-vitamiinia. Myös raaan maksan liikasyöntiä kannattaa välttää. D-vitamiinin vuorokausimaksimi on 20 ky (= kansainvälistä yksikköä eli iu = international units) per koiran painokilo vuorokaudessa. Pienille pennuille tarkoitetut kuivamuonat sisältävät yleensä turhan paljon vitamiinilisiä.

Pennun ruoka voi koostua myös itse tehdystä puurosta (esim. hirssiä, tattaria, ohraa & tummaa riisiä), johon lisätään noin 1/3 lihaa sekä esimerkiksi raastettua porkkanaa. Tällöin koiran ruokaan lisätään myös hivenaine- ja vitamiinilisä. Irlanninsusikoiralle sopii hyvin se, että ruoka koostuu sekä puurosta että nappuloista.

Luiden syönnistä:

Koiranpennulle kannattaa antaa suuria naudan luita syötäväksi. Huonekalut ja kengät säästyvät järsimiseltä ja pennulla on mukavaa puuhaa kotosalla. Hampaiden vaihtumisen aikana luiden narskettelu edesauttaa myös hampaiden irtoamista.

Pennulla pitää olla aina raikasta vettä saatavilla.

© 2007 Kennel Carel Wolf.